Bigos ze świeżej kapusty
Bigos ze świeżej kapusty to danie, które kojarzy się z domowym ciepłem oraz tradycją. Przyrządzany według staropolskich przepisów, bogaty w składniki i aromaty, jest kwintesencją polskiej kuchni. Wyjątkowy smak zawdzięcza świeżym oraz lokalnym składnikom. Klasyczny bigos ze świeżej kapusty swoją prostotą pozytywnie zaskoczy nie tylko zagorzałych miłośników kuchni polskiej.
Bigos, pomimo swojego bogatego smaku oraz wielości składników, jest daniem relatywnie niskokalorycznym Średnio 100 g bigosu zawiera około 100 kcal. To oznacza, że idealnie wpisuje się w zbilansowaną dietę, a nawet może być elementem diety redukcyjnej. Wszystko zależy od tego, jakie składniki wykorzystamy do jego przygotowania. Warto pamiętać, że bigos ze świeżej kapusty jest lżejszy i mniej kaloryczny niż ten z kapusty kiszonej. Jeśli więc dokładnie liczysz kalorie, lepiej wybrać wersję bardziej dietetyczną.
Szczególnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta Gdańska jest Babette (restauracja Gdańsk starówka). Zapraszamy do odkrycia zarówno nowoczesnych jak i staropolskich smaków, podkreślonych świeżymi, lokalnymi składnikami. Przykładem jest nasz wegański bigos, w którym mięso zastąpiliśmy boczniakami, a wspaniały smak i aromat pochodzi z leśnych grzybów, śliwek i korzennych przypraw. Nasz sklep ze zdrową żywnością Gdańsk jest miejscem, w którym możesz kupić ten produkt na wynos.
Ten tradycyjny polski specjał jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Zawiera wiele niezbędnych mikroelementów oraz witamin, które wynikają z zastosowanych w nim składników, takich jak kapusta, mięso, grzyby i przyprawy. Czy bigos jest zdrowy? Zdecydowanie tak, gdyż jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz ma niski indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą.