Mam na imię Ola :). Babette powstało z mojej pasji i miłości do jedzenia i gotowania. Smak wyniesiony z rodzinnego domu i doświadczenia zdobyte po drodze pozwoliły mi zrealizować marzenie, które dojrzewało w moim sercu przez długie lata. Potrzeba stworzenia miejsca, w którym jedzenie otwiera serca gości była tak silna, że porzuciłam “stabilne” życie zawodowe i oddałam się mojej wielkiej pasji.
Babette to miejsce, w którym rodzi się radość, wdzięczność i wspólnota. Chcę dzielić się z Wami wszystkim co najlepsze.
Nazwa Babette to nawiązanie do wspaniałej powieści autorstwa Karen Blixen, pt.: “Uczta Babette”. Jeśli zechcecie ją przeczytać lub obejrzeć jej oskarową ekranizację, jeszcze bardziej zrozumiecie ducha tego miejsca 🙂 Dokładamy wszelkich starań by uczta w naszym lokalu otwierała na nowe doznania i pobudzała Wasze zmysły. Z dumą gotujemy dla Was w Babette i zapraszamy na wspólną drogę w odkrywaniu głębi smaku.
Biesiadnicy stawali się coraz lżejsi, im dłużej jedli i pili, i coraz lżejsze były ich serca. ~ Karen Blixen “Uczta Babette”
Miłość do ludzi i jedzenia pozwoliła nam stworzyć kuchnię prosto z serca, którą chcemy się z Wami dzielić. Nie wierzymy w polepszacze, mdłe jedzenie, zwietrzałe mieszanki przypraw i świeże truskawki zimą, dlatego w Babette dbamy o to, abyście jako nasi goście zjadali wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Jesteśmy otwarci na kuchnie świata, dlatego codziennie zabieramy Was w kulinarną podróż oferując dania z różnych zakątków. Nie zapominamy jednak o fanach lokalnych smaków i specjalnie dla nich gotujemy tradycyjne potrawy. Pyszne i sycące zupy z kociołka możecie zabrać ze sobą na wynos w słoiku, bo wierzymy, że małe kroki w kierunku zero waste pomogą chronić naszą planetę.
Każdego dnia wypiekamy świeże i chrupiące pieczywo, a w szczególności chleby na zakwasie, które dumnie nazywamy wizytówką Babette. Serwujemy tradycyjne kromki chleba ze smarowidłami na słodko lub wytrawnie w formie “tapasów”. Produkujemy również “żywe” jedzenie: kiszonki, kwas chlebowy i zakwasy, które możecie zabrać ze sobą do domu. Nasza maleńka piekarnia kusi też zapachem chrupiących bagietek, bułeczek, maślanych chałek, owocowych drożdżówek i innych rozkosznych przyjemności.
Nasze lokalizacje:
ul. Garncarska 4/6, 80-894 Gdańsk
Godziny otwarcia:
Pon – Nd: 10:00 – 19:00
Telefon: +48 535 717 766
ul. Krzywoustego 25, 80-360 Gdańsk
Godziny otwarcia:
Pon – Pt: 8:00 – 17:00
Sb: 8:00 – 16:00
Nd: 8:00 – 15:00
Telefon: +48 733 533 070
E-mail: kontakt@pracowniababette.pl
Numer konta / IBAN:
PL 45 1050 1764 1000 0097 5022 1674
Płatności realizuje: