O Babette


w co wierzymy?

pracownia zupy i chleba

W siłę natury

Matka natura wie czego nam potrzeba i daje od siebie to, co najlepsze, dlatego w naszej kuchni kierujemy się porami roku i sezonowością produktów. Razem z zespołem pieczemy chleby na zakwasie i fermentujemy warzywa. Nasze jedzenie potrzebuje serca i czasu, zamiast ulepszaczy i chemii. My mamy i serce, i czas i chcemy się nimi z Wami dzielić.

W czas

Wiemy, że dobry produkt potrzebuje czasu i cierpliwości, dlatego pozwalamy działać naturze i nie skracamy procesu gotowania. Nasze chleb na zakwasie fermentuje ponad dobę, a zupy spokojnie pyrkają w garnkach godzinami, aby wydobyć głębię smaku. Wiemy jednak, że Wy nie macie aż tak wiele czasu, dlatego nasze posiłki są serwowane od ręki, możecie też je chwycić na wynos, aby pognać do Waszych ważnych spraw! Z przyjemnością podwozimy je też prosto pod Wasze drzwi.

W jakość i dbałość

Dbamy o Was nawet tam, gdzie tego nie widzicie. Przygotowujemy dla Was jedzenie od podstaw i nie oszczędzamy na składnikach. Nie jest nam obojętne, co ląduje w Waszych brzuchach, dlatego jedzenie przygotowujemy z możliwie najlepszych składników, na miejscu, tak by mieć pewność, że nasze posiłki są zawsze świeże i pełnowartościowe.

W siłę otwartości

Szukamy nowych smaków i dzielimy się nimi. Jesteśmy ciekawi kuchni świata i słuchamy Waszych propozycji, by wprowadzać je do naszej kuchni. Jedzenie to przygoda, którą chcemy wspólnie z Wami przeżywać.

W to, że stół łączy ludzi

 
Jedzenie łączy ludzi, a rozmowy przy wspólnym posiłku dostarczają radości, pojednania i wdzięczności. Chcemy łączyć pokolenia i pielęgnować kulturę wspólnego jedzenia przy stole.

W gościnność

Jesteście naszymi Gośćmi, dlatego chcemy dawać Wam radość i dzielić się jedzeniem prosto z serca. Wasi czworonożni przyjaciele również zostaną przez nas poczęstowani przekąskami i miską z wodą. Babette to przedłużenie Waszej jadalni, dlatego czujcie się u nas jak u siebie 🙂

W zaufanie

Jesteśmy wdzięczni za Wasze zaufanie i ciężko pracujemy na to, aby nigdy go nie zawieść. Menu w Babette będzie zmieniać się wraz z porami roku i Waszymi pomysłami, ale nigdy nie zmienimy naszego podejścia do gotowania. Obiecujemy, że zawsze będzie zdrowo i smacznie. Cieszymy się, że spędzacie u nas czas i mamy nadzieję, że wzajemnie sobie ufając, wspólnie będziemy odkrywać nowe smaki.

W ochronę planety

To Ziemia dostarcza nam drogocennych składników odżywczych, dlatego w podziękowaniu musimy o nią dbać. Działamy w sposób zrównoważony i maksymalnie ograniczamy zużycie plastiku i innych tworzyw sztucznych. W miarę możliwości nasze posiłki na wynos pakujemy w szklane opakowania, które później możecie dowolnie używać lub je nam po prostu zwrócić.

W siłę miejsca

 
Chleb i zupa to jedzenie proste i sycące, od zawsze związane z tym rejonem świata, w którym mieszkamy. Wiemy, że to co najlepsze jest na wyciągnięcie ręki, dlatego staramy się używać lokalnych produktów i szukamy miejscowych producentów.

W edukację

 
Chcemy się uczyć od Was i dzielić z Wami naszą wiedzą. Wspólnie możemy dokonywać mądrzejszych wyborów i zwiększać świadomość w zakresie jedzenia, zdrowia, sezonowości i ekologii!

W dobro

 
Dobro wraca, dlatego z wdzięcznością, miłością i pokorą dzielimy się tym co mamy. Pomagamy też tym, którzy tego najbardziej potrzebują.

 

historia

pracownia zupy i chleba

Mam na imię Ola :). Babette powstało z mojej pasji i miłości do jedzenia i gotowania. Smak wyniesiony z rodzinnego domu i doświadczenia zdobyte po drodze pozwoliły mi zrealizować marzenie, które dojrzewało w moim sercu przez długie lata. Potrzeba stworzenia miejsca, w którym jedzenie otwiera serca gości była tak silna, że porzuciłam “stabilne” życie zawodowe i oddałam się mojej wielkiej pasji.

Babette to miejsce, w którym rodzi się radość, wdzięczność i wspólnota. Chcę dzielić się z Wami wszystkim co najlepsze.

Nazwa Babette to nawiązanie do wspaniałej powieści autorstwa Karen Blixen, pt.: “Uczta Babette”. Jeśli zechcecie ją przeczytać lub obejrzeć jej oskarową ekranizację, jeszcze bardziej zrozumiecie ducha tego miejsca 🙂 Dokładamy wszelkich starań by uczta w naszym lokalu otwierała na nowe doznania i pobudzała Wasze zmysły. Z dumą gotujemy dla Was w Babette i zapraszamy na wspólną drogę w odkrywaniu głębi smaku.

Biesiadnicy stawali się coraz lżejsi, im dłużej jedli i pili, i coraz lżejsze były ich serca. ~ Karen Blixen “Uczta Babette”

 

kuchnia babette

pracownia zupy i chleba

Miłość do ludzi i jedzenia pozwoliła nam stworzyć kuchnię prosto z serca, którą chcemy się z Wami dzielić. Nie wierzymy w polepszacze, mdłe jedzenie, zwietrzałe mieszanki przypraw i świeże truskawki zimą, dlatego w Babette dbamy o to, abyście jako nasi goście zjadali wyłącznie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Jesteśmy otwarci na kuchnie świata, dlatego codziennie zabieramy Was w kulinarną podróż oferując dania z różnych zakątków. Nie zapominamy jednak o fanach lokalnych smaków i specjalnie dla nich gotujemy tradycyjne potrawy. Pyszne i sycące zupy z kociołka możecie zabrać ze sobą na wynos w słoiku, bo wierzymy, że małe kroki w kierunku zero waste pomogą chronić naszą planetę.

Każdego dnia wypiekamy świeże i chrupiące pieczywo, a w szczególności chleby na zakwasie, które dumnie nazywamy wizytówką Babette. Serwujemy tradycyjne kromki chleba ze smarowidłami na słodko lub wytrawnie w formie “tapasów”. Produkujemy również “żywe” jedzenie: kiszonki, kwas chlebowy i zakwasy, które możecie zabrać ze sobą do domu. Nasza maleńka piekarnia kusi też zapachem chrupiących bagietek, bułeczek, maślanych chałek, owocowych drożdżówek i innych rozkosznych przyjemności.


Kontakt i Dojazd

Skontaktuj się ze mną



Nasze lokalizacje:
ul. Garncarska 4/6, 80-894 Gdańsk
Godziny otwarcia:
Pon – Nd: 10:00 – 19:00
Telefon: +48 535 717 766

ul. Krzywoustego 25, 80-360 Gdańsk
Godziny otwarcia:
Pon – Pt: 8:00 – 17:00
Sb: 8:00 – 16:00
Nd: 8:00 – 15:00
Telefon: +48 733 533 070

E-mail: kontakt@pracowniababette.pl

Numer konta / IBAN:
PL 45 1050 1764 1000 0097 5022 1674

 

Płatności realizuje:



Koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wartość koszyka
0,00 
Kontynuuj zakupy
0